تمیزکاری مکانیکی سطوح با چه روش هایی انجام می شود؟
تمیزکاری مکانیکی
در این مطلب به معرفی روش های تمیزکاری مکانیکی سطوح می پردازیم. میتوانید مقاله روش های تمیزکاری شیمیایی سطوح را از این لینک مطالعه نمایید.
پلیسه گیری
روی سطح قطعات صنعتی پس از تغییر شکل، گوشه های نوک تیز و پلیسه هایی بوجود میآید که بسیار تیز است و باعث ایجاد تمرکز تنش و افزایش نرخ خوردگی میشود. از این رو، این ناهمواریهای سطحی را باید به روشی از روی سطح زدود.لازم به ذکر است که امروزه با استفاده از دستگاه های برش و ماشینکاری با دقت بسیار بالا، میتوان این مرحله را تا حدودی حذف کرد.

شکل ۱ – نمایی از یک دستگاه پلیسه گیر
امواج ماورای صوت (التراسونیک)
تمیزکاری به کمک امواج ماورای صوت از اصول و قوانین انتقال صوت پیروی میکند. انرژی لازم برای ایجاد ارتعاش روی نمونهها از تبدیل شدن انرژی الکتریکی به مکانیکی به دست میآید. در این فرایند باید از فرکانس های بالای ۱۸ کیلوهرتز استفاده شود. امواج صوتی قدرتمند و پرانرژی ایجاد شده در این حمامها همچون برسهایی در مقیاس نانومتری عمل کرده و رسوبها و آلودگی های موجود را از بین می برد.
در این شرایط آلودگی ها به طور کامل بدون هیچگونه آسیب به سطح قطعه جدا میشوند. بسته به نوع قطعه و میزان اکسیداسیون سطح آنها، حمام اللتراسونیک مفاوت است. اما معمولاً میتوان از استون و اتانول برای تمیزکاری سطحی استفاده نمود.

شکل ۲ – دستگاه اولتراسونیک
سمبادهزنی و پولیش مکانیکی
یکی از سادهترین روشهای اصلاح سطحی سمبادهزنی و پولیش مکانیکی است. در این روش، سطح به وسیله صفحههای ساینده با گریدهای مختلف و دستگاههای مخصوص سمبادهزنی شده و تمیز میشود. در پولیش مکانیکی از ذرات ساینده سرامیکی (مانند آلومینا) جهت صافی سطح بیشتر استفاده میشود. بسته به جنس فلز و عملیات پیشین، جنس این ذرات متفاوت است. صفحههای پولیش از جنس نمد و یا پارچه حولهای است که با این ذرات ساینده آغشته میشود.

شکل ۳ – دستگاه سمبادهزنی و پولیش مکانیکی
رسوب زدایی مکانیکی
روش رسوبزدایی مکانیکی برای خطوط لوله که امکان رسوب زدایی به راحتی فراهم نیست، مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، برای جداسازی رسوبات بسیار سختی که از سطح جدا نمیشوند، استفاده میشود. در روش رسو بزدایی مکانیکی ابتدا رسوبات داخل لوله کنده میشوند. این عمل به کمک یک مته که برسهای مخصوص روی آن تعبیه شده است، انجام میشود. پس از آن، سطح مورد نظر به کمک فشار هوا تمیز میشود. از این دستگاه برای خطوط لوله نفت و گاز به طور گستردهای استفاده میشود.

شکل ۴ – شماتیک روش رسوبزدایی مکانیکی

شکل۵ – تجهیزات رسوب زدایی مکانیکی
پاکسازی توسط اشعه لیزر
از اشعه لیزر برای از بین بردن آلودگی های سطحی و لایه های اکسیدی استفاده می شود. اشعه لیزر میتواند با توان ها و طول موجهای متفاوتی تولید شود. میزان و شدت پرتو لیزر بر روی میزان برداشت لایه تاثیرگذار است. در اثر برخورد اشعه لیزر با سطح، پلاسما تولید میشود که به کمک دستگاه مکنده از سطح جدا میشوند.

شکل۶ – پاکسازی سطح توسط اشعه لیزر
پاشش زدایی
دراین روش دانه های ساینده ،آب و یا مواد شیمیایی با فشار خیلی زیاد بر روی سطح پاشیده میشوند.اعمال فشار با استفاده از هوای فشرده یا آب پر فشار که نیرویی معادل با ۱۳۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم برسانتی مترمربع است، فراهم شود. در اثر این برخورد لایههای اکسیدی، زنگ زدگیها، رسوبات حاصل از جوش کاری و فلز کاری تمیز میشوند. این فرایند به روشهای متفاوتی انجام میشود:
۱- پاشش زدایی خشک
- پاشش زدایی بادی (با استفاده از هوای فشرده و ذرات ساینده)
- پاشش زدایی غیربادی (با استفاده از نیروی گریز از مرکز و ذرات ساینده)
۲- پاشش زدایی بوسیله آب
- با استفاده از آب پرفشار به کمک دستگاه واترجت
- با استفاده از آب با ذرات ساینده
- با استفاده از آب یا بخار همراه با مواد شیمیایی

شکل۷ – دستگاه واترجت جهت تمیزکاری سطحی
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟احساس رایگان برای کمک!